Vjerujemo da će se i vama svidjeti naš izbor za slatki početak tjedan – ove sočne biskvitne limunske kocke koje nam stižu s bloga Samo jedan griz autora Darka Debića.
Sastojci
Biskvit
- 150 g kristal šećera
- ribana korica od 3 manja limuna (samo vanjski žuti sloj)
- 80 g suncokretovog ulja
- 40 g maslinovog ulja
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 180 g kiselog vrhnja
- 3 pune žlice svježeg limunova soka
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ¼ žličice sode bikarbone
- 250 g oštrog brašna
Glazura od limuna
- 120 g šećera u prahu
- 2- 3 žlice svježeg soka od limuna
Priprema
Biskvit
Zagrijati pećnicu na 180°C. Obložiti lim za pečenje (cca 20 x 20 cm) papirom za pečenje.
U veću zdjelu staviti šećer, dodati koricu limuna i utrljati između prstiju u šećer dok se ne sjedini. Umiješati pjenjačom ulje i vaniliju. Dodajti jaja, jedno po jedno, miješajući pjenjačom dok se ne sjedine nakon svakog dodavanja. Dodati kiselo vrhnje i sok limuna, dobro promiješati. Umutiti u smjesu sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Prosijati brašno preko smjese i lagano miješati savitljivom lopaticom dok se ne sjedini. Prebaciti smjesu u pripremljen lim za pečenje.
Staviti lim u zagrijanu pećnicu na oko 30 minuta. Kako je svaka pećnica drugačija prilagoditi vrijeme. Nakon 25 minuta provjeriti čačkalicom, neka bude lagano vlažna/ima koju mrvicu – ako se predugo peče kolač će biti suh.
Pustiti da se potpuno ohladi prije stavljanja glazure.
Glazura
Pomiješati pjenjačom sok limuna i šećer, dodavati sok postepeno dok se ne dobije gusta konzistencija.
Počevši od sredine, nježno preliti glazuru od limuna preko kolača, razmazujući lopaticom tako da kaplje preko rubova.
Fotografije: Samo jedan griz