Nikolina Dianežević, autorica bloga The Slice of Life i The Slice of FIT Life s nama je podijelila recept za zdrave i sočne muffine s tikvicama.
Sastojci
- (za oko 12 komada)
- 225 g naribane tikvice
- 125 g brašna (rižinog ili npr. zobenog)
- 40 g kakaa
- 120 g tamne čokolade
- ¾ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g smeđeg šećera (npr. Raw demerara sugar)
- 2 velika jaja
- 60 ml otopljenog kokosovog ulja
- 60 g grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Tikvice naribajte (može na krupniji ribež) i ostavite u cjedilu, pokrivene kuhinjskim ubrusom, da se ocijede od viška tekućine.
Brašno, kakao, sodu, prašak, sol i sjeckanu tamnu čokoladu pomiješajte u većoj posudi. Što se tiče brašna, iskušala sam razne vrste brašna za ovu namjenu, najbolje ispadnu s pšeničnim, s ostalim (bezglutenskim) brašnima ispadnu nešto zbijeniji i ne dignu se tako lijepo, no okus je podjednako fin.
U drugoj posudi pjenjačom izmiksajte šećer s mokrim sastojcima. Pomiješajte obje smjese, tek toliko da se povežu, a zatim špatulom umiješajte ocijeđene tikvice (rukama ih još stisnite i ocijedite). Sve povežite pa punite do ¾ kalupa za muffine (ja koristim silikonske kalupe koji se ne trebaju mastiti ni oblagati).
Pecite u pećnici ugrijanoj na oko 215°C prvih 5 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još oko 15-20 minuta (napravite probu čačkalicom, ali moguće da će ostati malo zamuljana i dalje jer su muffini jako sočni i puni čokolade). Ostavite da se ohladi u kalupu 10-ak minuta pa pažljivo vadite i ostavite da se još malo ohlade na kuhinjskoj rešetci.
Fotografija: The Slice of Life
[print_link]