I ove je godine naše uskršnje blagdane obilježio miris svježe ispečenih sirnica, ali nakon njihove izrade ponovno nam je ostalo puno bjelanjaka. Uz već nezaobilazne puslice, ovaj smo put odlučili isprobati i ovaj sočni kolač od bjelanjaka i kakaa.
Sastojci
- 235 g glatkog brašna
- 40 g gorkog kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 225 g šećera u prahu
- 1 bourbon vanilije
- 200 g vode
- 135 g suncokretovog ulja
- malo ruma
- 240 g bjelanjaka (tj. 7 bjelanjaka)
- prstohvat soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi promiješajte suhe sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer u prahu i bourbon vanilije). Zatim u to ulijte vodu, suncokretovo ulje i malo ruma (po želji) pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.
U drugoj posudi mikserom izmiješajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Gotove bjelanjke postepeno dodajte u prethodnu smjesu, miješajući pjenjačom dok ne dobijete lijepu, homogenu smjesu.
Željeni kalup (mi smo radili u malom, vioskom, pravokutnom kalupu, dimenzija cca 30x10x7 cm) namažite maslacem i pospite brašnom pa u njega ulijte smjesu i stavite u pećnicu oko 30 – 40 minuta.
Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Gotovi kolač izvadite iz pećnice, ostavite da se prohladi u kalupu, a zatim ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje te pospite šećerom u prahu.
Poslužiti ga možete samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlaga.
Napomena
Kako bismo dobili točno 240 g bjelanjaka u našem je slučaju trebalo 7 bjelanjaka od jaja M veličine.
Prilikom provjere pečenosti kolača, mi smo namjerno izvadili kolač iz pećnice prije nego što je čačkalica izašla sasvim suha jer smo htjeli dobiti što veću sočnost ovog kolača (eto objašnjenja za tamniji donji dio kolača). Vi možete i čekati da se čačkalica sasvim osuši (trebat će koja minuta više, ovisno o jačini vaše pećnice).
Kolač se može poslužiti još topao, no pripazite prilikom rezanja jer se u tom slučaju dosta mrvi i raspada dok se reže, dok kod potpuno ohlađenog kolača nema tih problema.
Ako se zamotate u aluminijsku foliju, kolač ostaje mekan i sočan i nakon nekoliko dana.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković
[print_link]