Na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak pronašli smo divan recept za kuglof od naranče i maka koji će zagrijati svaki dom u ovom hladnom periodu.
Sastojci
Kuglof
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 140 ml soka od naranče
- naribana korica limuna i naranče
- 130 ml ulja
- 280 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 g maka
Preljev od naranče
- 150 ml soka od naranče
- 150 g šećera
- 100 ml vode
Bijela glazura
- 120 g šećera u prahu
- 3 žlice soka od naranče
I još (po želji)
- šećer u prahu
Priprema
Mikserom dobro izradite jaja sa šećerom te dobivenoj smjesi dodajte prvo sve mokre sastojke, a na kraju lagano umiješajte suhe sastojke.
Smjesu izlijte u podmazani kalup za kuglof i kolač pecite oko 40 minuta na 190°C dok ne dobije lijepu boju. Napravite test čačkalicom i ako je još mokra smjesa na njoj, pecite ga još desetak minuta.
Dok se kuglof peče skuhajte gusti sirup od naranče kojim ćete ga premazati još vrućeg.
Kuglof izbodite iglom i premažite sirupom – prvo jednu stranu, zatim ga izvadite iz kalupa i premažite sa svih ostalih strana.
Po želji ga možete preliti bijelom glazurom ili ga samo posipajte šećerom u prahu.
Fotografija: Gurmanka