S bloga Mrvice sa stola autorice Anamarije Habuš danas nam stiže recept za predivne souffle palačinke.
Sastojci
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml mlijeka
I još
- maslac
- preljev po želji
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od bjelanjaka i prstohvata soli umiksajte čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i mlijeko i kratko miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim špatulom u tu smjesu umiješajte bjelanjke.
Kalupe namažite maslacem iznutra (ako nemate odgovarajuće kalupe može poslužiti i čista konzerva ili jednostavno od aluminijske folije napravite oblik kruga), a uljem premažite tavu. Kalupe stavite u tavu, napunite ih do 2/3 i odmah poklopite. Na taj način će se palačinke više kuhati nego pržiti i brzo će narasti. Pecite ih na laganoj vatri cca 5 min sa svake strane.
Palačinke poslužite s preljevom po želji.
Fotografija: Mrvice sa stola