Too Good To Go se zalaže protiv bacanja hrane te je pokrenuo inicijativu #SaveThePanettone, a savjete kako iskoristiti ostatke panettonea dijele poznati talijanski majstori Iginio Massari i Vincenzo Santoro.
Iako je 2020. bila prepuna ograničenja pa su tako bila zabranjena i okupljanja, izbjegnute su brojne zabave te je došlo do smanjenja kućnog otpada od hrane, podaci su ipak i dalje zabrinjavajući.
Vrijednost prosječnog tjednog otpada po obitelji u Italiji iznosi gotov 5 eura što računajući i otpad iz proizvodnje, čini ukupni trošak od približno 10 milijardi eura.
S obzirom na to da sektor panettona, pandora i božićnih slatkiša godišnje u ovoj zemlji proizvodi 78.000 tona panettona, Too Good To Go je odlučio pokrenuti inicijativu #SaveThePanettone pod motom „neka Božić potraje duže“.
Svrha inicijative je da smanji otpad tako što će ljudima pružiti priliku za konzumiranje božićnih slastica, prije svega panettonea, koji nakon 6. siječnja padaju u zaborav.
Kroz inicijativu #Save The Panettone, tijekom siječnja pa sve do simboličnog datuma 3. veljače, dana San Biagija, kada se u Milanu tradicionalno uživa u posljednjem komadu panettona kako bi se obranilo od bolesti, korisnici aplikacije moći će u online ponudi raznih slastičarnica, delikatesnih trgovina i supermarketa pronaći posebne kutije koje sadrže neizostavne božićne proizvode – naravno, po sniženim cijenama.
Uz to, u kutijama će biti dostupni i recepti velikana talijanskog slastičarstva i velikih stručnjaka u području izrade panettonea Iginija Massarija i maestra Vincenza Santora.
Inače, ova aplikacija je stvorena još 2015. u Danskoj s ciljem manjeg bacanja hrane, a danas je prisutna u petnaest zemalja te ima preko dvadeset milijuna korisnika. Njezin je cilj omogućiti barovima, restoranima i drugim objektima koji proedaju hranu da neprodane hranu koja je „predobra za bacanje“ prodaju po sniženim cijenama u posebno složenim kutijama.
Izvor: Gambero rosso; Dolcesalato
Fotografija: Kate Bošković