Speculoos keksići, ali i namaz, mnoge podsjećaju upravo na zimu i Božić pa je Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires dobro poznatim Nutellottima odlučila dati novo lice pripremivši ih sa – speculoos namazom. I tako su nastali speculootti.
Sastojci
- 150 g speculoos namaza
- 1 jaje
- 2 i ½ žličice tekuće bourbon vanilije
- 160 g brašna
I još (za punjenje)
- speculoos namaz
- mljeveni lješnjaci
Priprema
Staviti namaz od speculoos keksa u dublju posudu, dodati jaje i vaniliju i umutiti pjenjačom, a zatim dodati brašno i sve sjediniti rukom. Gotovo tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na sat vremena.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka, oblikovati loptice veličine 28 g pa ih poredati po limu za pečenje s dovoljnim razmakom. Prije pečenja kažiprstom napraviti udubljenje u keksićima.
Peći ih u zagrijanoj pećnici na 160°C 15 minuta.
Hladne keksiće napuniti speculoos namazom, posuti mljevenim lješnjakom i uživati u njihovom ukusu.
Fotografije: Mes folies culinaires