Ovi spiralni keksi čiji smo recept pronašli na blogu Bake Street osvojili su nas na prvu, a zbog činjenice da u sebi nemaju ni mlijeka ni jaja vjerujemo da će biti rado viđen gostima u domovima onih koji ne smiju konzumirati navedene namirnice.
Sastojci
- 125 g maslaca sobne temperature
- 65 g šećera u prahu
- 55 g suncokretovog ulja
- 1 žličica arome vanilije
- 45 g gustina
- prstohvat soli
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
I još
- 2 žličica kakaa (za smeđe tijesto)
- 5 žličica kakaa (za tamno tijesto)
- po potrebi dodatno ulje
Priprema
U jednoj posudi prosijete brašno s praškom za pecivo, a u drugoj prosijte gustin te sve ostavite sa strane.
Maslac sobne temperature miješajte mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu, a zatim mu dodajte prosijani šećer u prahu i ponovno miješajte. U smjesu zatim dodajte ulje i aromu vanilije i sve dobro miješajte mikserom.
U ovu smjesu dodajte gustin s prstohvatom soli i miješajte dok se sve ne poveže.
Zatim počnite dodavati brašno malo po malo, pazeći da vam se sve dobro poveže. Dobit ćete mekano tijesto. Tijesto zatim podijelite na tri jednaka dijela pa bijelo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
U drugi dio tijesta dodajte dvije žličice kakaa i mijesite tijesto sve dok ne dobije jednoličnu, svijetlosmeđu boju. Ukoliko je tijesto presuho, malo namažite ruke suncokretovim ulje pa zamiješajte tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju te ga stavite u hladnjak.
U treći dio tijesta dodajte 5 žličica kakaa (najbolje u dva navrata, prvo tri pa onda dvije) i mijesite tijesto dok ne dobije jednoličnu tamnosmeđu boju. Vrlo vjerojatno će ovo tijesto zbog količine kakaa postati suhu pa mu dodajte žličicu-dvije suncokretovog ulja pa zamiješajte tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju te ga stavite u hladnjak.
Pazite da vam sve tri vrste tijesta budu iste konzistencije kako bi se od njih mogao formirati keks.
Ostavite tijesto nekoliko sati u hladnjaku (može i preko noći), a zatim izvadite tijesto iz hladnjaka te prvo svako tijesto podijelite na puno malih kuglica (veličine lješnjaka). Zatim za svaki keks uzmite po dvije bijele, svijetlosmeđe i tamnosmeđe kuglice pa ih slažite jednu do druge (bijela, svijetla, tamna, bijela, svijetla, tamna), priljubite jednu uz drugu, malo pritisnite da se spoje i zatim rukama oblikujte kuglicu.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Formirane kekse slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta (ovisno o veličini formiranog keksa i jačini pećnice).
Prilikom vađenja keksa iz pećnice, oni će još biti malo mekani na dodir. Ostavite ih da se ohlade na zraku, a zatim spremite u limenu kutiju te servirajte uz kavu, čaj ili toplo mlijeko.
Napomena
Mi smo radili tijesto za duplu dozu i nismo imali vremena sve završiti isti dan. Ostavili smo ga u hladnjaku dva dana i keksi su nam opet ispali odlični.
U izvornom receptu, keksi su dekorirani čokoladom, bademima i kokosom, no mi smo taj dio preskočili.
Detaljne video upute o pripremi ovih keksića možete pronaći na ovoj poveznici.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]