Irena Gavran s bloga Pregacha sladi nam prvi srpanjski ponedjeljak ovom divnom Griotte tortom.
Sastojci
Biskvit
(za kalup promjera 26 cm)
- 175 g tamne čokolade
- 175 g maslaca
- 3 jaja
- 225 g šećera
- 125 g brašna
- prstohvat soli
Žele od višanja
- 4 g želatine + 3 žlice hladne vode
- 200 g višanja iz kompota
- oko 20 g šećera (ili 2-3 vanilin šećera)
- 20 ml ruma
Krema od vanilije
- 3 g želatine + 2 žlice hladne vode
- 100 g bijele čokolade
- 100 g mascarponea
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 200 ml vrhnja za šlag
Krema od tamne čokolade i višanja
- 5 g želatine + 4 žlice hladne vode
- 150 g višanja + 5 žlica soka iz kompota
- 50 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Kalup za torte promjera 26 cm namastite i obložite papirom za pečenje po dnu (obruč samo namastite maslacem ili uljem).
Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite sa strane dok izrađujete jaja. Jaja sa šećerom miksajte na velikoj brzini nekoliko minuta. Kad su jaja posvjetlila i bar udvostručila volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i kratko miksajte da se smjesa sjedini. Dodajte brašno prosijano sa soli i sjedinite špatulom.
Smjesu istresite u kalup i pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Biskvit ostavite sa strane i ohladite do kraja.
Žele od višanja
Sljedeći korak neka vam bude žele, jer traži malo duže hlađenje. Stavite želatinu u hladnu vodu neka nabubri. U blenderu izblendajte višnje pa ih stavite kuhati sa šećerom. Kuhate dok se šećer ne otopi, pa maknite s vatre i dodajte želatinu. Miješajte dok se želatina ne otopi. Dodajte rum, promiješajte i istresite u neki manji kalup koji ste obložili prozirnom folijom (moj je 22cm). Stavite u zamrzivač i hladite dok se ne stisne da se može lako rukovati želeom.
Krema od vanilije
Želatinu stavite u vodu da nabubri.
Čokoladu otopite na pari, pa ostavite sa strane. Mascarpone zajedno s ekstraktom vanilije pjenjačom izmiješajte, nekoliko minuta da postane fino kremast. Pedeset mililitara vrhnja za šlag zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Vrhnje sa želatinom dodajte čokoladi pa sjedinite, a onda tu smjesu dodajte mascarponeu i opet sve dobro izmiješajte. Na kraju istucite ostatak šlaga u meki snijeg. Lagano špatulom umiješajte šlag u kremu.
Kremu izlijte na ohlađeni biskvit, koji je i dalje u kalupu. Na bijelu kremu stavite žele od višanja, koji bi trebao biti dovoljno čvrst da se lagano rukom može izvaditi iz kalupa i maknuti folija. Držite u hladnjaku do korištenja.
Krema od tamne čokolade i višanja
Želatinu opet pospite vodom, pa ostavite sa strane. Tamnu kremu sam radila tako da sam izblendala višnje s malo soka i procijedila. U pravilu, ono što prođe kroz cijedilo je malo gušći sok, a kožu koja ostane, bacite.
Sok od ocijeđenih višanja sa šećerom stavite kuhati. Kad je prokuhalo, maknite s vatre i dodajte želatinu, pa miješajte da se otopi. Čokoladu otopite na pari pa joj dodajte prokuhani sok sa otopljenom želatinom i pomiješajte.
Vrhnje izradite u meki snijeg pa špatulom sjednite, dodavajući snijeg u kremu u nekoliko navrata. Kremu istresite na tortu i ostavite da se hladi nekoliko sati.
Ukrasite po želji (ganache kremom, preljevom za torte koji možete iskoristi s preostalim sokom od višanja, šlagom, čoko mrvicama ili ribanom čokoladom) i uživajte!
Napomena
Obruč torte možete obložiti acetatnom folijom ili masnim papirom, za ljepši izgled rubova. Ja nisam, jer je bila za kućnu upotrebu.
U žele od višanja po vlastitoj želji možete dodati i više šećera.
Fotografija: Pregacha