Po prvi put na naš portal stiže recept s jednog slovenskog bloga – Jasmina Pirnar Krope s bloga Yaska s nama je podijelila recept za valentinovske krafne – mekane i slatke, stvorene su za ovaj predvalentinovski vikend.
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 3 žlice šećera
- 7 g suhog kvasca ili 25 g svježeg kvasca
- 4 žumanjka
- 1 dl ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica esencije vanilije
- 1 žličica ruma ili rum šećera
- ½ limuna (sok i naribana kora)
I još
- bijeli kristal šećer
- suhe ili liofilizirane maline
- ulje za prženje
Priprema
U zdjelu prosijte brašno, u sredini napravite rupu i u nju ulijte mlako mlijeko, dodajte šećer i kvasac. Pričekajte desetak minuta da se kvasac aktivira ili počne djelovati, što znači da se na površini postupno počinju pojavljivati mjehurići.
U brašno dodajte sol, žumanjke, ulje, aromu vanilije, rum, limunov sok i naribanu limunovu koricu.
Mijesite tijesto mikserom 8 minuta da bude glatko, savitljivo i malo ljepljivo na dodir.
Pokrijte posudu s tijestom i ostavite da odstoji cca. 1 sat da tijesto naraste.
Dignuto tijesto nježno razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u sloj debljine prsta i kalupom za kekse u obliku srca izrežite sva srca.
Pokrijte srca krpom i ostavite da se dižu još 15 minuta.
U široku tavu ulijte ulje do cca dva prsta i zagrijte na 170°C (temperaturu ulja možete lako provjeriti tako da u ulje stavite komad tijesta ili u njega zabodete drveni štapić i ako se oko tijesta ili štapića počnu oblikovati mjehurići, ulje je spremno za prženje).
U pripremljeno ili dovoljno zagrijano ulje stavite srca i pecite ih ravnomjerno sa svake strane do svijetlosmeđe boje (tavu nije potrebno poklopiti!).
Pržena srca stavite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Bijele kristal šećer i sušene maline sameljite u mužaru (radila sam u omjeru 1:1 – žlicu šećera i žlicu malina – omjer ovisi koliko intenzivnu boju i okus šećera želite).
Ohlađena srca prevaljati preko šećera u boji i poslužiti!
Fotografije: Yaska