Nakon što nam je otkrila tajne za uspješnu izradu staklene glazure, Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe s nama je podijelila i svoj provjereni recept za njezinu izradu.
Sastojci
(torta promjera 28 cm)
- 200 g bijele čokolade
- 15 g mljevene bijele želatine
- 1,5 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 100 g šećera
- 200 g glukoznog sirupa
- 0,8 dl vode
- boja za kolače
Priprema
Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti nekoliko minuta.
Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103˚C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon nekoliko minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.
Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
Ohladiti na 31 – 32˚C i preliti tortu.
Hladnu tortu (iz zamrzivača) staviti na rešetku ili na posudu ispod koje stavimo masni papir. Preliti tortu glazurom pa tortu nakon nekoliko minuta prebaciti na tanjur za serviranje. Hladiti u hladnjaku.
Savjeti
Staklenu glazuru pripremiti dan ranije, spremiti u kutiju i držati u hladnjaku. Prije prelijevanja, glazuru zagrijati (može i u mikrovalnoj pećnici) do potrebne temperature (32˚C). Na ovaj način glazura je bez mjehurića.
Količina vode u glazuri ovisi o gustoći kondenziranog mlijeka. Ukoliko se koristi domaće kondenzirano mlijeko koje zna biti gušće, količina vode se treba povećati.
Glukozni sirup može se kupiti u trgovinama slastičarske opreme.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]