Iako je sezona jagoda, malina i borovnica već davno prošla, recept za staklenu tortu koji nam je poslala naša suradnica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe je doista neodoljiv pa smo ga morali danas podijeliti s vama.
Sastojci
Biskvit
(ispeći 2 biskvita po 3 jaja)
- 3 jaja
- 40 g šećera
- 10 g oštrog brašna
- 10 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g grubo mljevenih badema
- 0,7 dl mlijeka za prelijevanje biskvita
Krema
- 600 g mascarpone sira
- 4 dl vrhnja za šlag
- 200 g bijele čokolade
- 5 listića želatine
- oko 1 kg svježeg voća (borovnice, jagode, maline…)
Glazura
- 200 g bijele čokolade
- 15 g mljevene bijele želatine
- 1,4 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 100 g šećera
- 200 g glukoznog sirupa
- 1,4 dl vode
- boja za kolače
Priprema
Biksvit
(promjer 28 cm)
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati postepeno šećer. U čvrst snijeg dodati žumanjke i navedene sastojke te umiješati kuhačom. Biskvite posebno peći u pećnici zagrijanoj na 180⁰C oko 12 minuta.
Krema
Sir i vrhnje za šlag umutiti miskerom, dodati otopljenu čokoladu i želatinu (želatinu otopiti po uputama na vrećici).
Tortu slagati u kalupu za tortu. Biskvite preliti vrućim mlijekom i ohladiti. Premazati kremom biskvit, složiti voće te ponovno premazati kremom. Ponoviti postupak. Dio kreme ostaviti za oblaganje torte. Tortu treba hladiti najmanje 10 sati u hladnjaku. Ukloniti obruč i tortu premazati preostalom kremom.
Prije prelijevanja glazurom tortu držati u zamrzivaču 1-2 sata.
Glazura
Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta.
Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.
Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103⁰C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.
Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
Ohladiti na 30-32⁰C i preliti tortu.
Hladnu tortu (iz zamrzivača) staviti na rešetku ispod koje stavimo masni papir i pekač. Preliti tortu glazurom pa tortu nakon nekoliko minuta prebaciti na pladanj za serviranje.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]