Josip Gavran s bloga Woodie Foodie s nama danas dijeli recept za princez krafne, starinsku slasticu s modernom kremom u kojoj se sljubljuju bademi i naranča.
Sastojci
Tijesto
- 250 ml vode
- 150 g maslaca
- 150 g glatkog brašna
- 5 jaja
Curd od naranče
- korica dvije naranče
- sok jedne naranče
- 120 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 jaja
Krema
- 250 ml mlijeka
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta badema
- 60 g gustina
- 25 g maslaca
I još
- 200 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Na laganoj vatri prokuhajte vodu, nakon čega ćete u istoj rastopiti maslac. Dodajte potom brašno i lagano miješajte kuhačom dvije minute. Maknite s vatre i ostavite da se prohladi (dovoljno je da bude mlako), nakon čega možete dodavati jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog. Koristeći slastičarsku vrećicu i zvjezdasti nastavak, na lim za pečenje obloženom papirom za pečenje, napravite kapice veličine oraha. Ostavite 3 do 4 cm razmaka između svake pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, na 30 minuta. Kada se tijesto ohladi, na svakoj odrežite kapicu i krenite puniti kremom.
Curd od naranče
Stavite kuhati sok i koricu naranče, šećer i maslac na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta. Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom, kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu, nakon čega može u hladnjak. Prije konzumiranja promiješajte, a kako bi bio idealne temperature izradite ga dan ranije.
Krema
Izdvojite 5 do 6 žlica mlijeka, a ostatak stavite kuhati na laganu vatru. Bjelanjke i sol izmiksajte u čvrsti šlag pa smjesu stavite sa strane. U većem loncu mikserom sjedinite žumanjke i šećere, dodajte gustin i ekstrakt badema pa sjedinite špatulom. Kada ste smjesu sjedinili ulijte u nju onih 5 do 6 žlica mlijeka pa još jednom sve sjedinite. Kada ostatak mlijeka prokuha, dodajte ga u ovu smjesu i još jednom dobro sjedinite. Lonac stavite na laganu vatru i nastavite lagano miješati kako bi se krema zgusnula, nakon čega ćete umiješati i maslac. Za kraj, kada se maslac otopi, uklonite lonac s vatre i lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka pa ostavite kremu sa strane kako bi se ohladila. Kada se krema ohladi, umiješajte u nju curd pa pomoću slastičarske vrećice i nastavka po želji napunite princeze.
Punjenje
Na kraju izradite vrhnje za šlag koje prije mikksanja stavite u zamrzivač na 20 minuta. Umiksajte stabilan šlag pa prije vraćanja kapice na mjesto slastičarskom vrećicom i željenim nastavkom na kremu dodajte šlag. Vratite kapicu pa pospite princeze šećerom u prahu.
Fotografije: Woodie Foodie