U ovom tiramisùu čiji recept potpisuje Kristina Štriga s bloga Cellulite factory nema kave, ali ima – curda od mandarina.
Sastojci
Curd od mandarina
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- sok i korica 3 ekološke nešpricane mandarine
- 50 g maslaca
Tiramisù krema
- 3 žumanjka
- 250 g mascarpone sira
- 250 ml slatkog vrhnja
- 70 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
Zlatno mlijeko
- 200 ml mlijeka po izboru
- 2 žličice Golden milk začina + dodatno za dekoraciju
- 200 g piškota
Priprema
Curd od mandarina
U posudi sjedinite jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Prelijte u lonac i stavite na laganu vatru. Kuhajte dok ne zavrije uz neprestano miješanje.
Dodajte sok i koricu mandarina te nastavite kuhati oko 5 minuta na laganoj vatri.
Maknite s vatre, dodajte kockice maslaca i promiješajte dok se maslac ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Prebacite curd u čiste staklenke, zaklopite i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Višak curda možete čuvati u hladnjaku do 10 dana.
Tiramisù krema
U posudu otpornu na toplinu dodajte žumanjke i šećer. Prebacite posudu na paru i miksajte dok žumanjci ne pobijele i dok se šećer ne rastopi, oko 10 minuta. Znat ćete da je krema kuhana kad postane gusta i svilena.
Ostavite kremu da se kratko ohladi te dodajte mascarpone sir. Izmiksajte mikserom i ostavite da se krema potpuno ohladi.
U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje. Špatulom ga nježno umiješajte u kremu sa sirom.
Zlatno mlijeko
U loncu zagrijte mlijeko dok ne bude mlako. Dodajte Golden milk začin i promiješajte. Ulijte začinjeno mlijeko u pliću zdjelicu.
Slaganje
Pripremite 8 čaša za serviranje. Na dno svake čaše stavite 1 žlicu tiramisù kreme. Piškote kratko umočite u mlijeko i položite na kremu. Dodajte 1-2 žličice curda od mandarina. Ponovite ove korake još 2 puta, a svaki desert završite žlicom tiramisu kreme.
Posipajte svaku čašu Golden milk začinom i stavite u hladnjak minimalno 4 sata, najbolje preko noći.
Napomena
Kad kuhate kremu pazite da je vatra slaba kako vam se jaja ne bi zgrušala. Mlijeko neka bude mlako jer će vrelo mlijeko previše omekšati piškote.
Bjelanjke prebacite u plastičnu posudu ili vrećicu za zamrzivanje te ih zamrznite. Čuvajte ih u zamrzivaču do dva mjeseca. Prije korištenja ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi i iskoristite za Pavlovu, puslice ili ledeni vjetar.
Fotografije: Cellulite factory