Bliže nam se hladniji, tmurni dani, a nema ništa ljepše od konzumiranja okusa ljeta sačuvanog u staklenci. Upravo je okus šljiva sačuvala Marija Herjavić Jerkić čiji recept za pekmez od šljiva sa začinima donosimo u nastavku.
Sastojci (za 12 teglica od 350 ml)
6kg šljiva (težina prije čišćenja)
8 jušnih žlica šećera (ovisi kako volite i koliko su šljive slatke)
cimet
muškatni oraščić
rum
vanilija
Priprema
Iz šljiva maknuti koštice, ako se želi s komadićima, šljive samo prerezati na polovice ili četvrtine, a ako se želi glatko, izblendati ih. Ubaciti ih u duboki lim za pečenje. Staviti po želji količinu šećera i ubaciti u pećnicu na 220 stupnjeva te pustiti sat vremena.
Promiješati, jedan djelić usitniti štapnim mikserom i dodati začine po želji, a po potrebi i još malo šećera. Vratiti u pećnicu još nekih pola sata, sat, ovisno o količini. Ulijevati vrući pekmez u vruće sterilizirane staklenke, čvrsto ih zatvoriti i pokriti većom krpom ili dekicom dok se ne ohladi.
Fotografija: Instagram profil Marija Herjavić Jerkić