Marija Herjavić Jerkić nam donosi recept za neizostavnu slasticu ljeta – knedle koje je pripremila s marelicama.
Sastojci
(za 5 – 6 manjih knedli, ovisno o veličini voća)
Tijesto
- 200 – 250 g krumpira
- 1-2 jaja
- 150 – 200 g kukuruznog škroba
- malo soli
Nadjev
- marelice
- cimet
- šećer
Priprema
Tijesto
Krumpir oguliti, skuhati, dobro ocijediti, dodati malo soli i napraviti glatki pire te ostaviti da se ohladi. Dodati i dobro umutiti jaje, pa škrob i umijesiti kompaktno tijesto, slobodno neka se još mrvu lijepi za ruke.
Napomena: Po potrebi dodati i vise škroba, dok tijesto ne bude kompaktno i drži formu kugle (krumpiri su često različiti po tom pitanju!)
Tijesto pokriti krpom i pustiti oko 15 minuta da odmara da se sve lijepo poveže. Ovo se može i preskočiti, no dobro dođe.
Nadjev
Iz marelica izvaditi koštice i u sredinu staviti cimet i kocku šećera. Omotati tijestom pazeći da ne ostane zraka i da se sve zatvori.
Polako spuštati u proključalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu vode i dok tijesto ne postane mekano. Tada ih ostaviti još malo, minutu, za svaki slučaj. Izvaditi ih i posipati smjesom šećera i cimeta.
Napomena
Pazite koji cimet koristite. Cejlonski je onaj koji se preporučuje jer ovaj regularan, kineski, u velikim količinama može biti otrovan.
Knedle možete i smrznuti i uvijek imati pri ruci. Stavite na ravnu podlogu i u škrinju, a kad se smrznu, prebaciti u zip vrećicu i vaditi po potrebi.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić