Iako nisu oku najugodniji prizor i upravo zbog toga ljudi često misle da ih treba baciti, upravo su prezrele banane izvrstan sastojak za izradu brojnih slastica.
Ukoliko nikako niste ljubitelj prezrelih banana onda svakako vodite računa da banane stajanjem zrele, a da se taj postupak ubrzava pri nižim temperaturama. Stoga je banane najbolje čuvati u posudi, na sobnoj temperaturi i potrošiti ih u roku nekoliko dana od kupovine.
Mnogi ljudi misle da kada banana postane prezrela da više ne valja te ih bacaju misleći kako više nisu jestive. Međutim, upravo su prezrele banane izvrstan saveznik u izradi slastica. Jedan od najpoznatijih slastica koja se priprema od prezrelih banana jest kruh od banana (banana bread), a dobrodošle su i pri pripremi muffina i kuglofa.
Prezrele banane obogatit će i vaše smoothije, kreme i pudinge. Mnogima su banane omiljene i kao osnova za razne vrste sladoleda – prezrele banane potrebno je izrezati na kolutiće, staviti u vrećicu za zamrzavanje pa ih nekoliko sati ostaviti u zamrzivaču, a zatim ih u blenderu povezati s drugim sastojcima po želji i pripremiti raznovrsne sladolede.
Umjesto da ih bacite, ovakve banane možete iskoristiti i za pripremu palačinka ili pak raznih torti, poput cheesecakea.
Prezrele banane mogu izvrsno poslužiti i kao zaslađivač, ili kao zamjena za jaja.
Fotografije: Pixabay, Unsplash