Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe pripremila je jedan od tipičnih božićnih kolača – Stollen.
Sastojci
Tijesto
- 600 g glatkog brašna
- 40 g kvasca
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 dl mlijeka
- 170 g maslaca
- 2 dl kiselog vrhnja
Voće i začini za tijesto
- 100 g grožđica
- 3 žlice ruma
- 100 g sušene papaje
- 100 g brusnica
- 100 g suhih marelica
- 120 g badema
- 100 g oraha
- ribana korica naranče i limuna
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica klinčića
- ½ žličice kardamoma
- ½ žličice anisa
Ukrašavanje
- 20 g maslaca
- 50 g mljevenog šećera
Priprema
Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti 10 minuta.
Grožđice i brusnice preliti rumom i ostaviti sa strane.
U prosijano brašno dodati šećer, uzdignuti kvasac, otopljeni maslac, jaja i vrhnje te umijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Tijestu dodati grožđice i brusnice, narezane marelice, bademe i orahe te ostale navedene sastojke. Umijesiti, pokriti i ostaviti 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 2 dijela, razviti, preklopiti i staviti na masni papir. Ispod masnog papira položiti 2 pravokutnika folije kako bi mogli načiniti kalup za stollen. Oblikovati kalup, stollene položiti na lim za pećenje, pokriti i ostaviti na toplom 20 – 30 minuta.
Kolač peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 45 – 50 minuta. Po potrebi, stollen pred kraj pečenja prekriti masnim papirom.
Kolač malo ohladiti, premazati otopljenim maslacem i posuti šećerom u prahu.
Hladan kolač uviti prozirnom folijom i ostaviti nekoliko dana kako bi začini pustili svoju aromu.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]