Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran pronašli smo savršen ljetni desert – Strawberry twinkie tortu.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Kore
- 100 ml mlijeka
- 150 ml vode
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- ½ žličice šećera
- 150 g brašna
- 5 jaja
Krema od jagoda
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- 2 žlice vode
- 20 g gustina
Jogurt krema
- 9 listova želatine
- 100 ml vrhnja za šlag
- 500 g grčkog jogurta
- 100 g meda
- 400 ml vrhnja za šlag
Priprema
Kore
Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ukoliko nemate dva, priredite jedan pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno odjednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
Kad ste završili, tijesto ostavite desetak da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Ja to radim pjenjačom, a možete i mikserom.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela te ga lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite ju na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.
Kore ohladite, a dok se one hlade, napravite kremu od jagoda jer i ona traži hlađenje.
Krema od jagoda
Jagode narežite na manje komadiće, dodajte im šećer i stavite na laganu vatru neka kuhaju dok ne omekšaju.
Ja sam koristila smrznute pa nisam dodavala ništa vode, već su same pustile kako su se topile. Ako vidite da bi vam moglo faliti tekućine, dodajte koju žličicu vode dok se kuha. Također, malo te jagode zgnječite da budu što manji komadići. Ja ih nisam blendala, ali sam se potrudila da dobijem smjesu sa što manje velikih komada.
Sa strane pomiješajte gustin s vodom, miješajte da se otopi, pa kad je gotovo, dodajte to jagodama i miješajte dok se fino ne zgusne.
Pokrijte kremu i ostavite da se ohladi u potpunosti.
Kad se krema od jagoda ohladila, pripremite si sve za slaganje torte. Znači neka vam je kalup za torte pri ruci, na dno stavite jednu koru i počnite s pripremom jogurt kreme.
Jogurt krema
Želatinu namočite u vodi. Kad omekša, ugrijte prvih 100 ml vrhnja za šlag skoro do vrenja. U njemu otopite omekšalu želatinu.
Miksajte jogurt i med dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte vrhnje u kojem je otopljena želatina i sjedinite.
U drugoj posudi miksajte preostalo vrhnje za šlag skoro do čvrstog snijega (ali opet neka ostane malo mekše). Povežite te dvije smjese.
Slaganje
Znači, u kalupu je jedna kora. Istresite 1/3 jogurt kreme pa rasporedite malo kreme od jogurta i prošarajte npr. nožem ako je potrebno. Istresite opet dio jogurt kreme, pa kreme od jagoda i tako sipajte dok ne potrošite sve što želite.
Na kremu stavite drugu koru i ostavite tortu u hladnjaku da se dobro stisne.
Napomena
Ova torta ima maleni problem, a to je da ova krema od jagoda „šeta“ unutar kreme, jer nema želatinu pa savjetujem da ju rasporedite u što manjim hrpicama.
Ja sam koristila ovaj put 6 listova želatine i kao što vidite na slikama, jednako dobro se stisne, bude malo mekša i teža za rezanje, ali moj muž tako obožava. Tako da možete slobodno staviti od 6-12 listova (odnosno od jedne do dvije vrećice želatine u prahu) – neće biti onako želatinasta za jesti, samo će utjecati na čvrstoću i stabilnost prilikom rezanja.
Također savjetujem da drugu koru, koja ide na vrh torte možda odmah izrežete na komadiće, na onoliko komadića koliko komada torte želite i trebate. To će uvelike utjecati na izgled torte, olakšati vam rezanje i serviranje.
Fotografije: Pregacha