Jedan od klasika s kojim smo odrasli bio je i štrudel od jabuka čiji se miris svake nedjelje širio našim domom.
Sastojci
Nadjev
- 2 kg cijelih jabuka (1,4 kg očišćenih)
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 čepa ruma (od velike boce)
- 3 žlice krušnih mrvica
- po želji cimeta (mi smo stavili 3 žličice)
I još
- gotove kore za štrudel
- maslac (oko 50 g)
- šećer u prahu
Priprema
Jabuke očistite i istružite na ribežu (stružite ih izravno u lonac u kojem ćete ih kuhati). Dodajte im zatim sve sastojke osim krušnih mrvica pa ih stavite na umjerenu vatru 2-3 minute. Nakon toga dodajte krušne mrvice i kuhajte na umjerenoj vatri još nekoliko minuta (mi smo ukupno kuhali oko 10 minuta).
Gotovi nadjev ostavite da se malo prohladi, a zatim ga stavite u cjedilo i pustite da se nekoliko minuta da se ocijedi.
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Na laganoj vatri otopite maslac i pustite da se malo ohladi.
Uzmite dvije kore (jednu ispod druge) za štrudel pa na njih ravnomjerno rasporedite nadjev. Zatim zamotajte kore i prebacite štrudel na lim za pečenje koji ste namastili ulje pa premažite otopljenim maslacem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite nadjev.
Pecite dok kore ne dobiju lijepu zlatnu boju (ovisno o jačini pećnice, nama je trebalo oko 15 minuta).
Gotovi štrudel ohladiti i pospite šećerom u prahu pa poslužite.
Napomena
Nemojte pretjerati s količinom nadjeva kako vam nadjev ne bi izašao kroz kore.
Kore za štrudel možete pripremiti i sami – mi smo se zbog nedostatka vremena odlučili za bržu varijantu s gotovim korama.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]