Iako se još polako oporavljamo od pretjeranog uživanja u božićnim slasticama, ipak ne možemo odbiti nove slatke zalogaje poput ove štrudle od višanja čiji je recept s nama podijelila Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 1 veće jaje
- 40 g ulja
- 4 g soli
- 150 – 160 g mlake vode
Nadjev
- 2 kompota od višanja
- šećer po želji
- začini po želji (cimet, muškatni oraščić)
- griz po potrebi (10 – 15 žlica)
I još
- maslac za premaz
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka dobro umijesiti tijesto, dok ne postane elastično i glatko. Podijeliti na 4 kuglice. Premazati uljem, pokriti prozirnom folijom i pustiti malo da odmara na sobnoj temperaturi, idealno bar sat vremena.
Nadjev
Pomiješati sve sastojke, griza dodati toliko da smjesa ne bude pretekuća.
Slaganje
Nauljiti radnu plohu, i nauljeno tijesto razvlačiti samo rukama, od sredine prema rubovima, pokušavajući razvlačiti u kvadrat. S dvije nasuprotne strane tijesto preklopiti prema sredini (trećinu tijesta) da se dobije pravokutnik od tri sloja.
Na jednu stranu staviti nadjev i čvrsto zarolati.
Prebaciti u namašćenu posudu za pečenje, premazati maslacem i peći na 180°C dok se ne ispeče (30 – 45 minuta).
Gotovu štrudlu posipati šećerom u prahu.
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić