Izolacijska štrudla – pod tim nam je naslovom Alica Bjeli Duduković poslala recept za ovu štrudlu s makom i šljivama koja će zasladiti ove dane u izolaciji.
Sastojci
- 12 kora za pite
Smjesa
- 2 jaja
- 320 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 150 g glatkog brašna
- 80 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 400 g mljevenog maka/oraha/lješnjaka/rogača (ako radite štrudlu samo s makom ili orašastim plodovima)
- 700 g voća (ako radite štrudlu samo s voćnim nadjevom)
- 600 g voća i 150 g mljevenog maka/oraha/lješnjaka/rogača (ako radite štrudlu s voćem i makom ili orašastim plodovima)
I još
- ulje za premazivanje štrudle
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Pjenjačom umutite jaja, šećer i vanilin šećer pa dodajte ulje i jogurt i umutite u jednoličnu smjesu. Prosijte obje vrste brašna te prašak za pecivo i dodajte u smjesu, pjenjačom umutite – dakle mikser vam ne treba.
Dvanaest kora podijelite na 3 x 4 kore.
Premažite prvu koru s tri žlice smjese. Na nju stavite drugu koru, također je premažite s tri žlice smjese. Isto ponovite s preostale dvije kore. Na četvrtu, također premazanu koru, pospite oko: a) oko 130 g maka ili orašastih plodova; b) oko 230 g voća ili c) oko 200 g voća i 50 g maka ili orašastih plodova.
Uvijte i stavite u veliki pekač od pećnice obložen papirom za pečenje.
Kada ste završili s preostale dvije štruce, sve tri premažite s malo ulja i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190°C. Pecite oko 30 minuta, vidjet ćete kada štrudla fino porumeni.
Izvadite, pustite da stoji 5-10 minuta i pospite šećerom prahu.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković