Iako su slastice oduvijek bile dio svadbenih svečanosti, torta kraljice Viktorije podigla je slastičarske trendove i tehnike na višu razinu.
Slojevite, višekatne torte ukrašene glazurom danas su glavna stavka svakog vjenčanja, a trenutak rezanja svadbene torte najbolja prilika za fotografiranje.
No ovaj se običaj pojavio tek u XIX. stoljeću na vjenčanju kraljice Viktorije i princ Alberta od Saxe-Coburga i Gotha. Oni su uveli tradiciju rezanja torte, ali i neke novitete u dekoriranju svadbenih torti.
Na svom vjenčanju imali tortu visoku 35 centimetara te tešku više od 135 kilograma. Osim običaja rezanja, novost je bila i visina torte, budući da su do tada torte bile niske, jednokatne.
Cijela je torta bila prelivena bijelom kraljevskom glazurom, a na torti se našao i toper, u vidu nekoliko malih kipova pa od tuda seže i tradicija stavljanja figurica na vrh torte.
Ova je torta bila tek uvod u nove slastičarske trendove dekoriranja, a njezina je fotografija obišla svijet.
Fotografija: Pixabay