Svakodnevna konzumacija tamne čokolade može dovesti do poboljšanja rada srca i mozga – takva terapija bi se zasigurno mnogima svidjela.
Čokolada se voli u svim oblicima i rijetko tko odbija priliku da ju pojede. No, što se događa s našim tijelima kada svakodnevno jedemo čokoladu? Dijetetičari Courtney D’Angelo, i Trista Best za eatthis.com pričali su o iznenađujućim učincima svakodnevne konzumacije čokolade.
Prilikom konzumiranja čokolade treba znati kako svaka čokolada nije jednaka te da je kakao u prirodnom obliku prepun zdravih antioksidansa i hranjivih tvari zbog čega je tamna čokolada značajno zdravija od ostalih za čiju se izradu koriste dodatni šećeri. Upravo zato bi tamna čokolada trebala biti prvi izbor onima koji žele najbolje za svoj organizam.
Svakodnevno konzumiranje tamne čokolade može poboljšati rad srca, zbog flavonoida koji sadrži u sebi. Kako kaže D’Angelo: „U tamnoj čokoladi postoje antioksidansi koji povećavaju cirkulaciju krvi u srcu, smanjuju rizik od zgrušavanja te snižavaju krvni tlak.“ – prenosi eatthis.com.
Osim za bolji rad srca, čokolada može biti korisna i za smanjenje stresa te poboljšanje raspoloženja. D’Angelo kaže da su studije pokazale kako su ljudi koji često konzumiraju čokoladu manje pod stresom te su bolje raspoloženi. „Istraživači vjeruju kako i ova činjenica utječe na zdravlje srca, budući da je stres čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.“ – rekla je D’Angelo za eatthis.com.
Pored navedenih benefita, tamna čokolada može pomoći podizanju razine magnezija u organizmu koji je važan za zdravlje mozga, a osim toga, podiže raspoloženje te poboljšava rad krvnih žila.
Važno je naravno napomenuti da što je čokolada tamnija, to je ima veću nutritivnu vrijednost i više se magnezija konzumira.
Mliječna čokolada još uvijek može sadržavati hranjive tvari, ali njezina nutritivna vrijednost opada ako je puna dodanih šećera i drugih prerađenih sastojaka.
Kao i u svemu, i u konzumiranju čokolade treba biti oprezan pa osim na količinu, treba paziti i na kvalitetu čokolade. Prerađene čokolade s visokim udjelom šećera mogu izazvati kontraefekt te dovesti do anksioznosti i depresije, stoga je konzumiranje čokolade s nižim sadržajem šećera, poput tamne čokolade, bolja opcija.
Osim toga, unošenjem prerađenih čokolada u organizam unosimo prazne kalorije što doprinosi debljanju. „Određene vrste čokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što znači da vaše tijelo prvenstveno dobiva kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata“ osvrnula se Best te dodala: „Namirnice koje sadrže prazne kalorije mogu doprinijeti debljanju, a kada su napravljene s dodanim šećerima, mogu dovesti i do pojačane žudnje. Redovito jedenje takvih čokolada može dovesti do promjene raspoloženja, povećane gladi, ali i drugih potencijalnih negativnih nuspojava poput povećane glukoze u krvi.“ – prenosi eatthis.com.
Izvor: eatthis.com