Provedene studije su dokazale kako redovita konzumacija čokolade, jogurta i sir ima pozitivan učinka na srce.
Dokazano je kako prehrana bazirana na bilju ima najpovoljniji učinak na srce, no to ne znači da treba postati vegani, dapače malo čokolade ili jogurta doprinijet će zdravlju vašeg srca.
Sudeći prema istraživanju koje je početkom srpnja objavljeno u Cardiovascular Research, umjereno konzumiranje određenih punomasnih mliječnih proizvoda može pomoći u zaštiti srca.
Istraživači s University of Naples pregledali su preko 100 studija temeljenih na povezanosti prehrambenih navika i zdravlja srca, koncentrirajući se pritom na određene kategorije hrane, poput crvenog mesa, jaja, mliječnih proizvoda itd.
Zaključili kako čokolada i proizvodi poput jogurta i sira, u umjerenim količinama smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Tako su istraživači u ovom istraživanju otkrili da, suprotnom prethodnim otkrićima, konzumiranje mliječnih proizvoda ne povećava rizik od srčanog udara već dapače može pomoći u zaštiti srca. Otkriveno je kako oni koji jedu 200 g jogurta dnevno ili pak 50 g sira, imaju manji rizik od srčanog udara od onih koji te proizvode uopće ne konzumiraju.
Kada je u pitanju čokolada, istraživači su otkrili malu, ali značajnu povezanosti između redovite konzumacije čokolade i smanjenog rizika od srčanog udara.
Otprilike 20 do 40 g čokolade dnevno dovoljno je da bi se zaštitilo srce, no preporuka je, budući da čokolada sadrži šećer, smanjiti unos čokolade na 10 g dnevno.
Treba napomenuti i kako je najbolji izbor tamna čokolada jer sadrži brojne antioksidanse i flavanole, a ima vrlo malen udio šećera.
Prisjetimo se na kraju kako smo o benefitima tamne čokolade, kao i o njezinom pozitivnom utjecaju na smanjenje srčanih tegoba, na našem portalu već pisali.
Izvor: insider.com
Fotografija: Pexels