Nove verzije dobro poznatih slastica uvijek su dobrodošle pa tako danas uživamo u čokoladnoj baklavi po receptu Marije Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 4 g soli
- 40 g ulja
- 130 g mlake vode
- 1 žlica kakaa za kolače
Nadjev
- malo jogurta
- malo mineralne vode
- mljevene pistacije
Agda
- 600 g vode
- 600g šećera
- 1 nešpricani limun
Priprema
Od navedenih sastojaka dobro umijesiti tijesto dok ne postane elastično. Podijeliti na 4 jednaka dijela, oblikovati loptice, nauljiti i pokriti prozirnom folijom. Pustiti da odmara što dulje, ali minimalno pola sata – sat na sobnoj temperaturi, kako bi se razvio gluten koji daje elastičnost.
Razvlačiti tijesto i slagati u posudu za pečenje kao sto je prikazano u videu. Svaki sloj tijesta poškropiti s malo mineralne i jogurta i posipati s mljevenim pistacijama.
Kad se stavi zadnji sloj tijesta, paziti da on bude sto ravniji i uredniji (unutar kolača mogu i zguzvani i polomljeni dijelovi tijesta), izrezati oštrim nožem komade, lagano preliti mineralnom vodom i peći na 180°C nekih sat vremena.
Za to vrijeme skuhati agdu od navedenih sastojaka, neka se lagano kuha dok se baklava peče. Vruću baklavu zaliti vrućom agdom.
Napomena
Tijesto se moze napraviti i dan prije i staviti u hladnjak. Tada izvaditi nekoliko sati prije nego krenete raditi da se ugrije ukoliko je bio u hladnjaku.
Brašno nekad upija više ili manje vode, pa po potrebi dodati brašna/vode.
Agda treba jako prekriti baklavu, nemojte misliti da je previše, baklava će upiti i ovo je dobra količina.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić