U Parizu je jučer završeno finale Europskog slastičarskog kupa.
Najbolji slastičari Europe dolaze iz Švicarske. Svoju kvalitetu potvrdili su na jučer završenom finalu Europskog slastičarskog kupa (European Pastry Cup) održanog u Parizu gdje su upravo švicarski predstavnici Jean-Sébastien Guinet i Nicoll Notter odnijeli pobjedu i okitili se zlatnom medaljom.
Drugo, pak, mjesto pripalo je predstavnicima Švedske (Magdalene Larsson i Pii Cedwann), dok je brončana medalja s ovog natjecanja otišla u Rusiju koju su predstavljali Vladislav Panchenko i Andrey Kanakin.
U samom finalu ovog natjecanja svoje slastičarsko umijeće odmjerili su predstavnici ukupno četiri zemlje: Švedske, Rusije, Švicarske i Ukrajine, a o kvaliteti njihova rada odlučivao je stručni žiri na čijem je čelu ove godine, kao počasni član, bila Jessica Prealpato, najbolja svjetska slastičarka 2019. godine.
Ovo dvodnevno natjecanje odvijalo se 12. i 13. siječnja u Parizu. Prvog dana snage su odmjerili predstavnici Ukrajine i Švedske, dok je drugi dan na rasporedu bio dvoboj Švicarske i Rusije. Svi timovi imali su zadatak izraditi deset identičnih deserata koji su uključivali čokoladu i medonosnu biljku, tri sladoledna entremetsa s obrađenim voćem, isključivo s jestivim elementima te čokoladnu skulpturu i skulpturu od šećera.
U samom finalu Europskog slastičarskog kupa trebali su sudjelovati i španjolski predstavnici, ali su zbog promjene pravila natjecanja, odustali od sudjelovanja. Osvajači prva tri mjesta na Europskom slastičarskom kupu plasirali su se na Svjetski slastičarski kup koji će se održati sljedeće godine u francuskom Lyonu.
Fotografija: Facebook stranica Coupe du Monde de la Pâtisserie