Volimo kada se u slasticama nađu trešnje, a još kad su one sastojak u ovom neodoljivom cheesecakeu koji potpisuje Lidija Osmak s bloga Gurmanka želja za pripremanjem slastica s trešnjama još je veća.
Sastojci
- 6 jaja
- 250 g krem sira
- 50 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- aroma vanilije
- žlica limunovog soka
- 60 g glatkog brašna
- 20 g gustina
- prstohvat soli
- 140 g šećera
I još
- voće po želji (trešnje, jagode…)
- gustin
- šećer
Priprema
Odvojite bjelanjke i uz dodatak soli, izradite ih mikserom u snijeg postepeno dodajući šećer.
Na pari otopite maslac, sir i mlijeko te maknite da se malo ohladi i dodajte vaniliju. Sada polako umiješajte žumanjke, gustin i brašno, a na samom kraju dobivenoj smjesi rukom lagano miješajući dodajte snijeg od bjelanjaka.
Pećnicu ugrijte na 160°C, a smjesu ulijte u kalup promjera 22 cm i s vanjske strane obložite aluminijskom folijom jer se kolač peče u vodenoj kupelji. Znači, kalup sa smjesom stavite u dublji pleh i nalijte vruće vode do pola njegove visine
Kolač pecite točno 1 sat, ugasite pećnicu i otvorite malo vrata pećnice te ga ostavite još petnaestak minuta u njoj da se malo rashladi
Možete ga servirati dobro ohlađenog s očišćenim i prokuhanim trešnjama koje ste zgusnuli sa žlicom gustina i malo šećera.
Fotografija: Gurmanka