Jedna od gotovo nezaobilaznih namirnica u slastičarstvu – jaje, danas slavi svoj dan.
Svjetski dan jaja slavi i promiče prednosti jaja u svakodnevnoj prehrani. Odluka o proglašenju svjetskog dana jaja donesena je na konferenciji IEC Vienna 1996. Gotovo 50 svjetskih zemalja drugi petak u listopadu svake godine slavi kao Svjetski dan jaja.
Jaja oduvijek imaju važnu ulogu kao prehrambena namirnica diljem svijeta. Jedan su od najboljih izvora bjelančevine, koje su važne za razvoj mozga i mišića, a sadrže i kolin koji pospješuje pamćenje.
Kako navodi International Eggs Commission, brojne zemlje diljem svijeta na poseban će način obilježiti ovaj dan. Tako će u Hrvatskoj tvrtka Hartmann d.o.o. u suradnji s kazalištem Oberon i danskom ambasadom organizirati treće izdanje kazališnog festivala Jaje, namijenjenog djeci i mladima, koje će trajati tri dana, tijekom kojih će biti održane četiri predstave. Najbolja uloga bit će nagrađena pobjedničkom skulpturom Jaje.
Jaja se mogu pripremati na različite načine i u različitim jelima, a u slastičarstvu su gotovo neizostavna namirnica.
Fotografija: Pixabay