Danas se obilježava Svjetski dan Nutelle koji prigodno slavimo keksićima punjenim ovim omiljenim namazom – recept je s nama podijelila Ema Žderić s Youtube kanala EmmTasty.
Sastojci
(za 14 keksića)
- 14 žlica Nutelle
- 230 g maslaca sobne temperature
- limunova korica
- 200 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličica soli
- čokoladne kapljice/komadići čokolade
Priprema
Pećnicu zagrijte na 175°C.
Papir za pečenje stavite na lim za pečenje i na njega stavljajte po žlicu Nutelle, ukupno 14 žlica nutelle za 14 keksića. Stavite lim oko 1 sat u zamrzivač.
Izmiksajte maslac i limunovu koricu dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim dodajte šećer i ekstrakt vanilije i ponovno miksajte. Dodajte 2 jaja, miksajte dok se svi sastojci potpuno ne povežu i onda dodajte suhe sastojke. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Izvadite lim s nutellom vani. Oblikujte kuglicu i dlanom i prstima je poravnajte, stavite kuglicu Nutelle u sredinu i ostatak tijesta podignite oko Nutelle i potpuno je prekrijte. Na oblikovane kuglice utisnite čokoladne kapljice.
Slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Smjesa će se tijekom pečenja raširiti, tako da pripazite da ostavite dovoljan razmak između svakog keksa.
Pecite oko 10-12 minuta. Stavite ih na rešetku za hlađenje i ostavite dok se potpuno ne ohlade.
Kekse je najbolje čuvati u zatvorenoj limenoj posudi.
Fotografije: Ema Žderić