Nedavno je na našem portalu gostovao Igor Hranić s bloga Moderna kuhinja te je tom prilikom s nama podijelio recept za tacose s jabukama i karamelom – idealnu slasticu za hladnije dane koji su konačno došli i kod nas.
Sastojci
(za otprilike 10 ljudi)
- 5 gotovih tortilla (srednje veličine i to klasičnih ili s dodatkom kukuruznog brašna)
Nadjev s jabukama
- 4 komada svježih jabuka (tipa Granny Smith ili neke druge kisele)
- 1 limun (po mogućnosti neprskani)
- 1 naranča (po mogućnosti neprskana – iskoristiti samo koricu, ali možete i sok od naranče ubaciti)
- 4 jušne žlice maslaca
- začini: cimet, muškatni oraščić, đumbir u prahu (sve navedene začine prilagodite vlastitom ukusu)
Karamel umak
- 180 g šećera kristala (koristio sam muscovado tamni)
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 15 g maslaca
- 1 jušna žlica ekstrakta od vanilije
I još
- šećer kristal i cimet (za valjanje pržene tortille)
Za aranžiranje (po želji)
- tučeno vrhnje za šlag
- listići svježe melise
- “tuille” dekoracija
- tostirani i grubo sjeckani lješnjaci i orasi
Priprema
Od jedne veće tortille pomoću okruglog kalupa za kekse, tacose i sl. izrežite dva jednaka kruga kao što možete vidjeti na fotografijama.
Svaki tacos možete povezati drvenim čačkalicama ili jednostavno samo s prihvataljkama pržiti u fritezi ili dubokoj masnoći. Pržite ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, a zatim prebacite na papirnati ubrus kako bi se ocijedile od viška masnoće. U posebnoj posudi izmiješajte šećer kristal s cimetom te u tu smjesu ubacite svaki tacos pa ih obilno posipajte tom smjesom i odložite sa strane.
Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite te ih nasjeckajte na kockice jednake veličine. U dubljoj posudi otopite maslac te dodajte jabuke i pirjajte ih na jačoj temperaturi. Nakon što počnu puštati vodu, dodajte sve navedene začine po ukusu. Ubacite limunov sok i koricu, baš kao i naranču te kuhajte sve dok jabuke ne omekšaju, no opet pripazite da se ne prekuhaju. Kuhajte i doradite nadjev po ukusu te ga ostavite da se kuha sve dok se umak ne reducira. Po želji u nadjev možete dodati i vode te ga kasnije malo zgusnuti s gustinom, ovisno o tomu kako tko voli. U svaki prženi tacos dodajte malo nadjeva od jabuka kako je prikazano na fotografijama.
Što se tuille dekoracije, tiče ona se sastoji od brašna, vode, ulja i prehrambene boje. Sve se dobro izmiksa, a zatim se pomoću posudice za dresinge (koju možete vidjeti na fotografijama) isipa određena manja količina te tekuće smjese na vruću i suhu tavu. Prži se sve dok ne prestane cvrčati te odlaže na papirnati ubrus da se ocijedi od viška masnoće. Kad se ohladi spremno je za dekoraciju. Na kraju to treba izgledati kao na fotografiji.
Za karamel umak koristite posudu s debelim i svijetlim dnom u unutrašnjosti kako biste što lakše vidjeli boju šećera koji će se karamelizirati. Ubacite šećer u posudu te ga otapajte na vrlo laganoj temperaturi sve dok se u potpunosti ne otopi i ne dobije laganu karamel boju i nipošto ga nemojte miješati žlicom ili nekim drugim predmetom kako se šećer ne bi kristalizirao. Vrhnje (sobne temperature ili zagrijano na cca 80 C) ulijte u karamelizirani šećer i maknite s vatre te dobro izmiješajte. Kad se šećer polagano počne otapati u vrhnju dodajte maslac te nastavite kuhati sve dok se ne počne lagano zgušnjavati. Pred kraj dodajte ekstrakt vanilije i himalajske soli. Stajanjem će se karamel zgusnuti, a prije upotrebe ga lagano zagrijte i to je to.
Po nadjevu od jabuka pospite s tostirane lješnjake i orahe, prelijte po želji karamel umakom ili ga poslužite sa strane,a zatim dodajte tučeno vrhnje, aranžirajte sa svježom melisom i dekorirajte tuille dekoracijom.
Fotografije: Moderna kuhinja
[print_link]