Rođendanski recept nije mogao proći bez naših omiljenih jagoda, a inspiraciju smo pronašli smo na blogu Fatto in casa da Benedetta – u njezin smo recept unijeli tek neznatne promjene i dobili odličnu ljetnu slasticu.
Sastojci
Tacosi
- 2 jaja
- 2 žlice vrele vode
- 80 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- naribana korica polovice limuna
- 45 g suncokretovog ulja
- 95 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
I još
- 1 šlag krema s okusom vanilije
- 1 šlag pjena
- ½ kremfixa
- 250 ml mlijeka
- jagode
Priprema
Tacosi
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva s ventilatorom.
Koristeći veliku čašu, na papiru za pečenje iscrtajte jednake krugove pa papir stavite na veliki lim za pečenje tako da iscrtana strana bude na limu.
Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjcima dodajte dvije žlice vrele vode i miješajte dok ne postane pjenasto. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer i koricu limuna i sve dobro promiješajte mikserom (nekoliko minuta).
U tu smjesu malo po malo, miješajući silikonskom špatulom, dodajte najprije suncokretovo ulje, a zatim i prosijano glatko brašno i prašak za pecivo.
U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa ga zatim malo po malo, miješajući silikonskom špatulom, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.
Smjesu prebacite u vrećicu za zamrzavanje, odrežite vrh pa rasporedite jednako na iscrtane krugove. Pecite u zagrijanoj pećnici 7-8 minuta.
Gotove tacose izvadite iz pećnice, izrežite papir na kojemu su na tri trake pa ih presavijte tako da dobijete karakteristični oblik tacosa i ostavite ih da se skroz osuše u tom obliku.
Krema
Prema uputama na vrećici, pripremite šlag kremu s okusom vanilije i običnu šlag pjenu.
Slaganje
Tacose odvojite od papira za pečenje. U slastičarsku vrećicu stavite šlag kremu s okusom vanilije i napunite tacose. Na kremu poslažite jagode izrezane na komadiće pa preko stavite običnu šlag pjenu i jagode izrezane na četvrtine.
Tacose čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Napomena
Umjesto šlag krema s okusom vanilije, možete za oba sloja koristiti običnu šlag pjenu.
Od ove količine mi smo dobili 9 tacosa.
Fotografije: Kate Bošković i Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]