Istarski gradić Vodnjan, talijanskog imena Dignano, diči se svojom bumbarskom tortom – kako se priprema, ali i odakle potječe ovo ime, saznajte u nastavku teksta.
Tradicionalna bumbarska torta od badema svojevrstan je zaštitni znak Vodnjana. Ova, na prvi pogled jednostavna torta, u prošlost je bila neizostavni dio Božića, Uskrsa, svadbenih svečanosti, ali i svih drugih važnih događanja. Pripremljena je od tek tri sastojka: jaja, šećera i badema. Tako u receptu za ovu tortu nećete naći ni brašno ni prašak za pecivo, ali svakako hoćete ključni sastojak za uspjeh – strpljenje.
Naime, nekad su se sastojci miješali po sat vremena, a prave „Bumbarke“ i danas preporučuju što dulje miksanje žumanjaka koji moraju postati pjenasti, dok snijeg od bjelanjaka mora biti čvrst. Ključno je i da jaja budu sobne temperature, stoga ih se iz hladnjaka treba izvaditi večer prije pripreme torte.
Tajna ove torte je u načinu njene pripreme. U žumanjke se naizmjenično dodaju fino mljeveni bademi i snijeg, koji se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima. Prilikom pripreme ove torte ne bi se smjelo brzati jer se torta neće dignuti. Još jedan detalj presudan za uspjeh ove slastice je i točna temperatura pećnice – naime, torta se stavlja u hladnu pećnicu, koja se tek onda pali na 180 stupnjeva.
Ono što, osim malobrojnih sastojaka potrebnih za njezinu pripremu, iznenađuje mnoge koji nisu upoznati s njezinom pričom jest i ime same torte – Bumbarska torta. Ova se torta tradicionalno priprema u gradu Vodnjanu-Dignano, otkud i dolazi njeno ime. Naime, stanovnici Vodnjana koji govore istroromanski (istriotski) nazivaju se „bumbarima“. Pretpostavlja se da je naziv nastao pogrešnim izgovorom riječi burbero, što bi značilo negostoljubivi, ili fa bumba, što znači piti. Uz ovaj se naziv vežu i neke anegdote.
Tako im je, prema jednoj anegdoti, naziv priskrbio car Franjo Josip prilikom posjeta Vodnjanu. Ljudi su ga dolazili vidjeti i donosili mu darove: jaja, voće. Doček je bio na mjestu gdje je nekada bila tvornica za preradu svile. Kad je car izašao iz vlaka, ljudi nisu znali što bi rekli, šutjeli su i tupo ga gledali. Tada je rekao: „Ma che gente burbera!“ (Kakvi neljubazni ljudi!), a podesta (gradonačelnik, op.a.) je razumio: „Ma che gente bumbara!“. I odonda se Vodnjanci nazivaju Bumbarima.
Druga verzija kaže kako su Vodnjanci dobili nadimak od Franje Josipa, habsburškog cara, jer je gradska glazba, ili kako su nekad nazivali banda, glasno svirala bum … bum … i otud ime Bumbari.
Još jedna anegdota govori kako su u Puli bili vojnici, Nijemci i Mađari. Jedan od njih je tražio dozvolu da ode u Vodnjan gdje je popio vina i povikao: „Buona bumba!“ („Dobro piće!“), te ih otada nazivaju Bumbari.
Uz ime i tortu, Bumbari su zadržali i svoju feštu, jednu od najdugovječnijih pučkih zabava na istarskom poluotoku. „Bumbarsku feštu“, koja se održava druge subote u kolovozu, svake godine posjećuju tisuće ljudi željnih dobre zabave. Bogati program zabave koja traje cijeli dan uključuje i izložbu konja te pljočkaški turnir, natjecanje boćara i nogometaša, a tu je i kutak za najmlađe. Poslije nastupa vodnjanskih mažoretkinja slijedi tradicionalna „Trka na tovarima“ i „Parada alegorijskih kola“, a zabava, uz živu glazbu, potraje do dugo u noć.
Želite li se i vi barem jedan dan osjećati kao Bumbari, pripremite ovu tortu i obavezno nam javite svoje dojmove.
Bumbarska torta
Sastojci
- 8 jaja
- 300 g šećera
- 300 g badema
I još
- nasjeckani bademi
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posebnoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka, zatim pjenasto istucite žumanjke sa šećerom. U smjesu sa žumanjcima naizmjenično dodajte fino mljevene bademe i snijeg, na način da se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima, da se dobije smjesa bez grudica.
Kalup za tortu premažite maslacem i lagano pospite brašnom, a višak brašna otresite. U kalup ulijte pripremljenu smjesu te ga stavite u hladnu pećnicu. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu i nasjeckanim bademima.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana
Fotografije: Turistička zajednica Grada Vodnjana