Prilikom pripreme sastojaka potrebnih za izradu slastica vodite računa da većina sastojaka mora biti sobne temperature, no pripazite na vrijeme stajanja jaja na sobnoj temperaturi kako ne bi došlo do njihovog kvarenja.
Kada krenete izrađivati slastice, vrlo je važno da dobro proučite recept i pripremite sve potrebne sastojke. No isto tako, vrlo je važno skrenuti pažnju na temperaturu sastojaka. Preporuka je da većina sastojaka bude sobne temperature.
Primjerice, kada koristite maslac izravno iz hladnjaka poprilično ćete se namučiti da postignete kremastu teksturu, unatoč jačini vašeg miksera. Tako je i s jajima, iako će se ona izmiješati neovisno o tomu jesu li hladna ili topla, problem je u tomu što će dodavanje hladnih sastojaka u smjesu uzrokovati skručivanje masti u smjesi zbog čega dolazi do pojave grudica. Osim grudica, tijesto izrađeno s hladnim jajima zahtijeva duže vrijeme pečenja, stoga je preporuka da se pri izradi slastica koriste jaja sobne temperature.
Ipak, treba paziti na vrijeme koje jaja provode van hladnjaka prije upotrebe u izradi slastica jer predugo stajanje na toplom zraku može uzrokovati kvarenje jaja i pojavu bakterija u njima, posebice ako ostaju u ljusci. Stoga je najbolje da 10 do 15 minuta prije početka izrade slastice jaja izvadite iz hladnjaka te razdijelite bjelanjke i žumanjke. U tom će periodu, tako odvojena jaja, doseći idealnu temperaturu bez straha od razvoja bakterija i kvarenja.
Izvor: tastingtable.com
Fotografija: Unsplash