Najbolji slastičari na svijetu su Talijani, dok su drugo i treće mjesto osvojili Kina i Japan.
Na Svjetskom prvenstvu u slastičarstvu, koje se u organizaciji Federazione Internazionale Pasticceria Gelateria e Cioccolateria (FIPGC) proteklog vikenda održalo u Milanu, titulu najboljih ponijeli su Talijani, predstavnici Kine osvojili su drugo mjesto, dok se branitelj naslova, Japan, smjestio na treće mjesto. Najbolji u izradi pralina od čokolade jesu predstavnici Tajlanda.
Ukupno 20 ekipa odnosno 60 natjecatelja iz brojnih zemalja s četiri različita kontinenta pokazalo je svoje znanje u pripremi pralina, sladoleda, modernih torti te čokoladnih skulptura.
Njihove je radove ocjenjivao stručni žiri od 20 međunarodnih stručnjaka pod presjedanjem Christiana Beduschija, jednog od najboljih talijanskih slastičara. Članovi žirija ujedno su bili i kapetani natjecateljskih ekipa. Svaka je ekipa morala proizvesti tri specijaliteta: jednu porciju sladoleda, čokoladicu (ili pralinu) i modernu tortu te uz to tri prave skulpture: jednu od šećerne mase, jednu od izomalta (zamjene za šećer) te jednu od čokolade.
Članovi talijanskog tima Matteo Cutolo, Giuseppe Russi i Enrico Casarano napravili su tri izvanredne skulpture koje su najbolje prikazale samu temu ovog natjecanja, a to je „Otkrivanje svijeta čokolade i kave (Alla Scoperta del Cioccolato e de Caffè)“. Čokoladna skulptura slavila je porijeklo i snagu kakaa, a predstavljala je masku Maya na koju je povezan mlin za preradu zrna. Skulptura od šećerne smjese bila je posvećena kavi i prikazivala je klasičnu talijansku interpretaciju kave – tradicionalnu spravu za kavu, moku i stolić. Treća skulptura predstavljala je susret ta dva elementa i to poljupcem između kave i čokolade.
Drugo mjesto osvojila je Kina, koja je osvojila i posebnu nagradu za najbolju umjetničku skulpturu. Posebno su se istaknule dvije skulpture kineskih slastičara – skulptura pobjedničke žene napravljene od šećerne mase te čokoladna skulptura koja je prikazivala Srednju Ameriku s ritualnom maskom i štitom.
Veliko iznenađenje natjecanja je Tajland koji je osvojio titulu najboljega u izradi pralina, pobijedivši tako zemlje poznate po tradiciji izrade torti i čokoladica, kao što je na primjer Švicarska koja je osvojila nagradu za najbolji sladoled ili pak Francuska koja je pobijedila u kategoriji najbolje moderne torte. Novinarsku nagradu Pastry Magazine osvojio je Maroko.
Najboljima je nagrade uručio predsjednik FIPGC-a Roberto Lestani.
Fotografije: Federazione Internazionale Pasticceria, Gelateria e Cioccolateria (FIPGC)