Prema novim saznanjima, tamna čokolada smanjuje stres i ima pozitivan učinak na pamćenje.
Znanstvenici imaju dobre vijesti za sve one koji osjećaju krivnju kada jedu čokoladu. Dvije nedavne studije kažu da konzumacija određene vrste tamne čokolade smanjuje stres, poboljšava raspoloženje te ima pozitivan učinak na pamćenje i imunitet.
Ovo je otkriće predstavljeno na sastanku Experimental Biology 2018., u San Diegu, krajem travnja.
Tamnoj čokoladi, koja sadrži najmanje 50 posto kakaa, pripisuju se brojne dobrobiti za zdravlje, zbog flavonoida koje kakao sadrži,a koji su snažni antioksidansi i protuupalni agensi.
U prvoj se studiji promatralo kako čokolada sa 70 posto kakaa utječe na ekspresiju gena kod ljudi te se pokazalo da ona može potaknuti imunološki sustav pojačavanjem putova umiješanih u aktivaciju T stanica, kao i gena upletenih u neuralnu signalizaciju i osjetilnu percepciju.
U drugoj se studiji analizirala aktivnost mozga te je mjeren EEG odgovor kod ljudi koji su konzumirali 48 grama tamne čokolade sa 70 posto kakaa. Pokazalo se da čokolada popravlja pamćenje i sposobnost učenja.
Iako su dokazane njezine dobrobiti, to ne znači da se čokolada može neograničeno konzumirati jer većina čokoladnih proizvoda sadrži puno kalorija, šećera i masti što uzrokuje debljanje i druge metaboličke probleme.
Izvor: Medical Daily
Fotografija: Unsplash