Najdraže nam je ovo doba godine kad baš sve podsjeća na Božić – uključujući i slastice poput ovog tarta čiji je recept s nama podijelila Katarina Paoletić sa stranice Nešto slatko by Katarina.
Tijesto
- 100 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 100 g maslaca (ledenog)
1 žumanjak
Krema od vanilije
- 300 ml mlijeka
- 2 vanilin šećer
- 5 žlica šećera
- 2 praška za puding od vanilije
- 100 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag (mliječno)
I još
- nekoliko žlica Nutelle za premaz
Priprema
Tijesto
Sve navedene sastojke stavite u zdjelu i zamijesite tijesto. Jako je važno da svi sastojci budu jako hladni. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko 30 minuta. Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate tanko pa prebacite u kalup za tart (bilo kojeg oblika). Tijesto pecite u prerthodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10 – 15 minuta,odnosno dok tijesto dobije lijepu boju.
Na pečenu koru premažite Nutellu i pustite da se kora ohladi.
Krema od vanilije
Od mlijeka, šećera i praška za puding skuhajte kremu/puding kako piše na omotu vrećice (čitajte pripremu,a ne sastojke).
Ohladite puding. Hladni puding dobro razradite mikserom, pa u njega umiješajte mascarpone i prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
Kremu nanesite na Nutellu.
Nakon pola sata u hladnjaku, tart je spremna za rezanje i uživanje u njegovom okusu.
Fotografije: Katarina Paoletić