I ovaj će nam petak zasladiti Ana Prša – ovaj put s tartom od borovnica koji u sebi nosi okuse ljeta.
Sastojci
Tijesto
- 370 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 200 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 1 žličica paste od vanilije (ili 1 vrećica burbon vanilin šećera)
Namaz od borovnica
- 150 g borovnica
- 20 g šećera
- 10 g soka od limete
Krema
- 2 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- ½ žlice paste od vanilije
- 3 lista želatine
- 250 g slatkog vrhnja
Glazura
- 150 g bijele čokolade
- 120 g slatkog vrhnja
I još
- borovnice za ukras
- maslac i brašno za kalup
Priprema
Tijesto
Sve sastojke stavite u multipraktik i kratko pustite da se izradi u kompaktno tijesto.
Prebacite tijesto u vrećicu i ostavite u hladnjaku na cca pola sata.
Veliki kalup za tart namažite maslacem i pobrašnite. Ohlađeno tijesto razvaljajte pa prebacite u kalup. Utisnite ga u kalup pa dno izbodite vilicom. Stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 170°C na pola sata. Kada je gotovo, ako mislite da se previše diglo, lagano ga pomoću žlice samo utisnite natrag.
Pustite da se ohladi.
Namaz od borovnica
U lončić stavite borovnice, šećer i sok od limete pa zakuhajte. Kuhajte dok se ne zgusne, otprilike 10-15 minuta. Još toplo premažite po tijestu. Pustite da se ohladi.
Krema
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi.
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Mlijeko, šećer, žumanjke i vaniliju promiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjiti vatru pa kuhajte još minutu. Maknite s vatre pa u još vruću kremu dodajte ocijeđene listove želatine. Promiješajte da se otopi. Ostavite sa strane da ohladi. U kremu sobne temperature lagano umiješajte šlag. Krema je tekuća, ne brinite, stegnut će se. Izlijte u tart pa stavite u hladnjak na 2-3 sata da se ohladi i stegne.
Glazura
Zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Pustite minutu-dvije da se čokolada otopi pa dobro izmiješajte. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko tarta. Ohladite u hladnjaku.
Ukrasite po želji. Ja sam ukrasila svježim borovnicama, listićima mente, suhim laticama i crumblom od lješnjaka.
Fotografije: Ana Prša