U kolovozu na našem portalu prevladavaju tartovi – recept za ovaj današnji od dvije vrste čokolade stiže nam iz kuhinje naše suradnice Ane Prše.
Sastojci
Tijesto
- 130 g glatkog brašna
- 75 g maslaca sobne temperatute
- 25 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
Ganache tamni
- 130 g slatkog vrhnja
- 110 g tamne čokolade (54%)
Ganache svijetli
- 130 g slatkog vrhnja
- 130 g bijele čokolade ( ja sam u ovom slučaju običnu bijelu čokoladu zamijenila gold čokoladom, prefina je, ima okus po karameli)
Priprema
Tijesto
Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup koji je prethodno namazan maslacem i posipan brašnom.
Tijesto je potrebno napikati vilicom.
Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm
Peče se u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.
Ganache
Zagrijati vrhnje do točke vrenja te ga preliti po tamnoj čokoladi koju ste prethodno nasjeckali ili sitno izlomili. Pustiti koju minutu da se čokolada otopi pa zatim izmiješati žlicom kako bi se vrhnje i čokolada povezali.
Ganache zatim preliti na pečeno tijesto, staviti u hladnjak da se stegne.
Za to vrijeme pripremiti drugi ganache s bijelom čokoladom na isti način kao i s tamnom. Pustiti da se malo ohladi te ga preliti preko tamnog ganacha. Vratiti u hladnjak da se ohladi i stegne.
Ukrasiti po želji. Ja sam koristila slane karamel krispi kuglice i mentu.
Možete koristiti i bobičasto voće i orašaste plodove. Ali ukusno će biti i ako ostavite tart bez ukrasa.
Dobar tek i uživajte u svakom čokoladnom zalogaju.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]