Kombinacija čokolade i višanja na našem se portalu već više puta pokazala kao dobitna, a ne sumnjamo da će tako biti i s ovim tartom čiji recept potpisuju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za kalup za tart dimenzija 30 x 11 cm)
Prhko tijesto
- 130 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- 85 g maslaca
- 45 g šećera
- 1 jaje (M)
- 1 mala žličica naribane korice jednog bio-limuna
Punjenje
- 200 – 250g višanja/ trešanja + još za dekoraciju
- 1-2 velike žlice marmelade od višanja
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade
Priprema
Prhko tijesto
Brašno i kakao prosijati i s ostalim sastojcima umijesiti glatko, prhko tijesto. Formirati u kuglu, umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti oko sat vremena u hladnjaku da miruje.
Kalup za tart (najbolje s pokretnim dnom) premazati maslacem i posuti brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto i prebaciti u kalup. Tijesto više puta izbosti vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 175°C. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Punjenje
Dno tarta premazati marmeladom od višanja. Višnje/ trešnje oprati, posušiti, odstraniti koštice i prepoloviti na pola. Poslagati po dnu tarta.
Ganache
Čokoladu nalomiti ili nasjeći na grublje komade. U jednoj posudici prokuhati slatko vrhnje, skloniti s vatre i preliti preko čokolade. S pjenjačom miješati tako dugo dok se čokolada potpuno otopi. Ostaviti da se malo ohladi (povremeno promiješati) te preliti preko višanja/ trešanja.
Ostaviti najmanje još dva sata u hladnjaku da se stisne. Prije serviranja dekorirati svježim višnjama/ trešnjama.
Fotografija: Feeding Art