Baš kao što Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art kažu, sezona jabuka je cijelu godinu pa danas uživamo u tartu od jabuka s likerom od jaja.
Sastojci
(za kalup za tart ᴓ 26 cm)
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 130 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- naribana korica jednog bio-limuna
- 1-2 velike žlice hladne vode
Punjenje
- 750 g jabuka (srednje veličine)
- 2 velike žlice soka od limuna
- 60 g šećera
- 4 jaja (M)
- 100 g slatkog vrhnja
- 150 ml likera od jaja
- 1 velika žlica smeđeg šećera
- ½ male žlice cimeta
- 1 velika žlica marmelade od marelica
- 2 velike žlice vode
I još
- malo maslaca za kalup
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Prhko tijesto
Umijesiti sve sastojke u glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti oko sat vremena u hladnjaku da miruje. Potom ga, na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljati ca. ᴓ 32 cm. Kalup za tart premazati maslacem i prebaciti tijesto, pritom rub malo utisnuti.
Punjenje
Jabuke oprati, oguliti, narezati na četvrtine te sredinu izdubiti.
Četvrtine jabuka uzduž zarezati te premazati sokom od limuna i poredati po prhkom tijestu. Šećer, jaja, slatko vrhnje i liker od jaja pjenjačom dobro sjedinit te preliti preko jabuka. Smeđi šećer i cimet pomiješati i posuti po jabukama.
Tart peći u prethodno zagrijanoj pećnici (180°C) ca. 45-50 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Marmeladu od marelica kratko prokuhati s vodom i time premazati cijeli kolač. Rub tarta posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art