Proljeće smo počeli prizivati receptom za lemon curd mini Pavlove, a nastavljamo ovim divnim receptom za tart od kokosa, marakuje i limete koji je s nama podijelila Ana Prša.
Sastojci
Tijesto
- 180 g glatkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 35 g masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- naribana korica jedne limete
Insert od marakuje
- 120 g pirea od marakuje
- 2 lista želatine
Ganache
- 250 g slatkog vrhnja
- 50 g ribanog kokosa
- 150 g bijele čokolade
Glazura
- 53 g šećera
- 53 g glukoze
- 26 g mlijeka
- 2 lista želatine
- 50 g bijele čokolade
- par kapi žute boje za kolače
- 33 g kondenziranog mlijeka
Priprema
Tijesto
U zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte na kockice narezan maslac, mast, žumanjak, vrhnje i naribanu koricu limete. Sve zajedno dobro zamijesite pa stavite tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata da odmori.
Kada se ohladi, razvaljati i obložiti kalup. Ja sam tart radila u kalupu dimenzija 11x35cm. Dok se pećnica zagrijava na 170°C, kalup s tijestom vratiti u hladnjak da se ohladi. Otprilike 10 minuta. Zatim staviti peći na oko 15 minuta.
Insert od marakuje
U pire stavite ocijeđene listove želatine i promiješajte.
Posudu dimenzija cca 16x16cm obložite prozirnom folijom, ulijte marakuju i stavite u hladnjak da se stegne.
Tart je dugačak, a ja nemam takav kalup pa je poslužila četvrtasta posuda iz koje sam kada je žele bio gotov, isti prerezala na pola pa sam dobila taman dužinu za cijeli tart.
Ganache
Sto pedeset grama slatkog vrhnja zakipite pa u njega umiješajte kokos.
Ostavite da se ohladi pa propasirajte.
U propasirano slatko vrhnje dodajte ostatak od 50 g vrhnja, promiješajte, zakipite pa prelijte preko bijele čokolade. Ostaviti nekoliko minuta da se čokolada otopi pa promiješajte da se sastojci povežu. Ostavite da se malo ohladi.
Glazura
Glazuru radimo na kraju, kada se tart ohladi. Šećer, glukozu i mlijeko kuhajte dok ne zakipi, pa još minutu-dvije. Maknite s vatre pa u to dodajte omekšanu želatinu koju ste prije namočili u hladnoj vodi. Promiješajte. Dodajte bijelu čokoladu i boju, promiješajte da se čokolada otopi pa pomoću štapnog miksera miksajte minutu. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i kratko izmiksajte da se sastojci povežu. Glazuru zatim procijedite, prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje glazuru. Kada se glazura malo ohladi, pažljivo uklonite foliju s kojom ćete pokupiti eventualne mjehuriće zraka ili pjenicu kako bi glazura bila što ljepša.
Slaganje
Na tijesto izlijte pola ganachea, utisnite žele od marakuje, premažite ostatkom ganachea.
Zatim stavite glazuru i dobro ohladite.
Ukrasite po želji, jestivim cvijećem, kokos listićima i svježom mentom.
Fotografije: Ana Prša