Recept za pravu ljetnu slasticu u kojoj se u glavnoj ulozi nalaze marelice poslale su nam sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
- 275 g lisnatog tijesta (iz hladnjaka)
- 1 jaje (M)
- 400 – 450 g marelica
- 3 velike žlice tekućeg meda
- 75 ml soka od limuna
- 200 g svježeg kremastog sira
- 125 ml slatkog vrhnja
- 2 vanilin šećera
- 1 velika žlica šećera u prahu
- 1 velika žlica sezama
I još
- svježi listići mente za dekoraciju
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Pećnicu zagrijati na 210°C. Od lisnatog tijesta izrezati podlogu ca. 35 x 15 cm i staviti je na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Od ostatka tijesta izrezati više trakica širine ca. 1,5 – 2 cm i dvije po dvije isplesti kao rub za tart. Cijelu podlogu za tart premazati jajetom, formirati rub od pletenica od tijesta te i njega premazati jajetom i posuti sezamom. Podlogu od tarta nožem uzduž i popreko zarezati, da se ne podigne previše kod pečenja (ako se i podigne, rukom lagano pritisnuti poslije pečenja). Tart peći ca. 15-20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Marelice oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i narezati na četvrtine. Ako želite i kožicu oguliti, prije nego ih prepolovite, zarežite kožicu na više mjesta, prelijte kipućom vodom, ostavite 2-3 minute da stoji, ocijedite vodu i ogulite marelice. Napravite marinadu od 2 velike žlice meda i 60 ml soka od limuna, prelijte preko narezanih marelica i ostavite poklopljeno da stoji najmanje 10 minuta.
Svježi sir pomiješati s vanilin šećerom, šećerom u prahu i ostatkom soka od limuna. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg i umiješati u sir. Kremu namazati na podlogu od tarta i raspodijeliti marinirane marelice (prethodno ocijediti marinadu ). Ostatak meda pokapati po marelicama, dekorirati listićima svježe mente i lagano posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Feeding Art