Prilikom svog gostovanja na našem portalu, glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama, s nama je podijelila i recept za tart od marakuje.
Sastojci
(za kalup za tart s pomičnim dnom 26-28 cm)
Tijesto za tart
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- ekstrakt vanilije po ukusu
- 250 g brašna
- prstohvat soli
Slastičarska krema
- 350 ml mlijeka
- 150 ml pirea od marakuje
- 4 žumanjka
- 125 g šećera
- 60 g gustina ili mješavine gustina i brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 50 g maslaca
Priprema
Tijesto za tart
U posudi kuhačom miješajte omekšali maslac i šećer dok se ne sjedine. Dodajte žumanjak ekstrakt vanilije pa opet miješajte zajedno. Dodajte prosijano brašno i sol. Dok možete miješajte kuhačom pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od tijesta, spljoštite je u oblik diska, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 24-36 sati.
Izvadite iz hladnjaka, razvaljajte tijesto u krug i prebacite u lim za pečenje. Dobro utisnite tijesto u dno lima i u rubove, odsijecite višak i izbodite vilicom dno tijesta.
Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Slastičarska krema
Ugrijte mlijeko s pireom od marakuje i polovinom šećera na srednjoj vatri.
Žumanjke umutite s ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mlijeko nije vrelo, ulijte 1/3 u smjesu s jajima pa sve vratite u lonac s mlijekom i miješajući sve vrijeme pustite da provrije. Kuhajte još minutu do dvije. Dodajte vaniliju. A kada se ohladi, dodajte umućen maslac.
Ohlađeno tijesto za tart napunite kremom, ukrasite šlagom ili već prema želji.
Fotografije: Fatmama