Novi radni tjedan započinjemo predivnim desertom koji nam stiže sa stranice Samo jedan griz autora Darka Debića – tartom s breskvama.
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 g hladnog maslaca
- 300 g oštrog brašna
- 90 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 2 žlice hladne vode
Nadjev
- 8 bresaka
- 120 g šećera
- 40 g gustina (škrobno brašno)
I još
- sladoled od vanilije
Priprema
Tijesto
Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i soli.
Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na nrkoliko sekundi (opcija pulse) dok se brašno, šećer i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
Dodati vodu i ponovno nakratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto se može umijesiti ručno, samo ne predugo. Odmoriti u hladnjaku pola sata, razvaljati i staviti u kalup za tart. Višak tijesta koji visi preko rubova maknuti i ostaviti za kasnije.
Ponovno staviti na dvadesetak u hladnjak ili 10 minuta u zamrzivač.
Nadjev
Breskve oprati, osušiti i narezati na kriške. Pomiješati sa šećerom i škrobnim brašnom, posložiti na pripremljeno tijesto i po vrhu natrgati višak tijesta.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, nakon 20 minuta smanjiti temperaturu na 180 °C i nastaviti još 30 – 35 minuta. Meni je bilo potrebno ukupno 55 minuta, kako je svaka pećnica drugačija pripaziti na tart.
Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Fotografija: Samo jedan griz