Naša Tamara s bloga What’s for dessert ovaj je put napravila klasike francuske kuhinje – tart s jabukama, čiji vam recept donosimo u nastavku.
Sastojci
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 50 g šećera
- 1 jaje
Donji sloj jabuka
- 15 g maslaca
- 4 velike jabuke
- 3 žlice šećera
- cimet (prema ukusu)
Gornji sloj jabuka
- 1 velika jabuka
- 5 g maslaca
- 2 žlice šećera
- cimet (prema ukusu)
Priprema
Tijesto
Maslac utrljati u brašno da se dobiju grube mrvice. Pomiješati sa šećerom. Dodati jaje i zamijesiti tijesto. Oblikovati ga u kuglu, malo spljoštiti, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljati i obložiti kalup za pitu. Prekriti papirom za pečenje i opteretiti rižom. Peći 20 minuta na 200°C. Odstraniti rižu i papir za pečenje pa staviti nadjev.
Donji sloj jabuka
Jabuke oguliti, očistiti i narezati na tanke ploške. Pirjati ih 10 minuta na otopljenom maslacu, uz dodatak šećera i cimeta. Kada jabuke omekšaju i većina tekućine ispari, zgnječiti jabuke i rasporediti ih po polupečenom tijestu.
Gornji sloj jabuka
Jabuku oguliti, očistiti i narezati na 1/2 cm debele ploške. Pirjati na maslacu uz dodatak šećera i cimeta otprilike 5 minuta, tek toliko da omekšaju. Poslagati ih po donjem nadjevu i sve skupa peći 25 do 30 minuta na 180°C. Ohladiti na rešetki, a prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
Fotografija: What’s for dessert
[print_link]