U rujnu ste voljeli recepte s jabukama, posebno ako se radilo o receptu Ane Prše. Stoga vam danas donosimo još jedan Anin recept s jabukama – ovaj put za tart.
Sastojci
Tijesto
- 180 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 70 g maslaca sobne temperature
- 35 g svinjske masti
- 35 g šećera u prahu
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
Nadjev
- 4 jabuke srednje veličine
- 2 žlice šećera
- 1 žlica cimeta
- 1 vanilin burbon šećer
Krema
- 1 žumanjak
- 85 g mlijeka
- 30 g šećera
- 15 g brašna
- 1 burbon vanilin šećer
- 50 g mascarpone sira
- 50 g slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
- 2 žlice nasjeckanih pistacija
Priprema
Tijesto
Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.
Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.
Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm
Peći u pećnici na 170°C s ventilatorom 15 minuta.
Nadjev
Jabuke operite, ogulite, očistite od koštica te ih nasjeckajte na kockice. Stavite ih u tavu na laganu vatru, stavite šećere i cimet i promiješajte, pustite da se pirjaju. Podlijevajte ih s vodom dok ne omekšaju, oko 20 minuta, ovisi koliko ste ih sitno nasjeckali. Probajte nadjev, ako su jabuke bile kiselije, a volite slatko, dodajte još malo šećera.
Krema
Žumanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati te staviti kuhati dok ne zakipi. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu pomoću slastičarske špatule.
Slaganje
Na pečeno tijesto stavimo nadjev od jabuka te kada se se to ohladi na vrh stavimo kremu.
Ukrasite nasjeckanim pistacijama i slobodno odmah poslužite.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]