Čarobni spoj prhkog tijesta, karamela i čokoladne glazure u svom nam receptu donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
(za oko 17 košarica)
Košarice
- 100 g maslaca
- 50 g mljevenog šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 1 jaje
- oko 250 g glatkog brašna
Karamel
- 200 g šećera
- 4 žlice vode
- 2 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 40 g maslaca
- ½ žličice soli
Glazura
- 200 čokolade za kuhanje
- 2 dl vrhnja za kuhanje
I još
- 50 g rezanih tostiranih lješnjaka
Priprema
Košarice
Hladan maslac i šećer mutiti mikserom, dodati navedene sastojke te umijesiti glatko tijesto. Metalne košarice premazati maslacem.
Kuglicu tijesta umetnuti u košaricu, malo utisnuti, prekriti najlonskom vrećicom te utisnuti drugu, malo manju košaricu. Pritisnuti. Ukloniti gornju košaricu i vrećicu, višak tijesta odrezati nožem. Košaricu možete oblikovati i prstima.
Tijesto vilicom bockati na nekoliko mjesta i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta (dok ne dobije laganu boju). Malo ohladiti i izvaditi košarice.
Košarice nadjenuti rezanim lješnjacima i preliti toplim karamelom. Hladiti u hladnjaku nekoliko sati te preliti čokoladnom glazurom.
Karamel
Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.
Čokoladna glazura
Čokoladu i vrhnje lagano grijati na pari.
Fotografija i video: Od slatkoga slađe
[print_link]