Prvu nedjelju u ožujku obilježit će nam tart s kruškama i bademima čiji nam recept donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 100 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 1 jaje
Kruške u sirupu
- 3 kruške (ja sam koristila Abate)
- 750 ml vode
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
Frangipane krema
- 70 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera
- 70 g bademovog brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 žlica meda
- 2 jaja
- 3 žlice likera Amaretto (po želji)
I još
- listići badema
- velika žlica marmalade od marelica
Priprema
Tijesto
Izmiksajte maslac izrezan na kockice sa šećerom pa dodajte sol, brašno i na kraju jaje. Napavite kompaktno tijesto. Od tijesta napravite disk, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na 1 sat.
Kruške u sirupu
U međuvremenu ogulite kruške, skinite im peteljke, maknite koštice i tvrde niti koje se nalaze oko koštica i peteljke.
U jedan lončić stavite vodu i šećer, zakuhajte do vrenja. Ubacite kruške u sirup i kuhajte ih poklopljene na laganoj vatri 20 – 30 minuta. Kad ih lagano probodete vilicom, moraju biti mekane. Ugasite vatru i pustite da se kruške ohlade u sirupu.
Ohlađene kruške narežite na šnitice iste veličine (nemojte pretanke ni predebele). Ne razdvajte šnitice. Kruška mora biti narezana, ali kompaktna.
Frangipane krema
Izmiksajte maslac sa šećerom, dodajte bademovo brašno pomiješano s praškom za pecivo, med, jaja i po želji Amaretta.
Slaganje
Pripremite obruč ili kalup za tart. Premažite ga maslacem ili obložite papirom za pečenje. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na veličinu kalupa. Prebacite razvaljano tijesto u kalup i utisnite rubove.
Premažite tijesto frangipane kremom. Na frangipane kremu, pažljivo uz pomoć špatule ili šireg noža prebacite cijelu, narezanu polovicu kruške (pažljivo, da se ne raspadne). Lagano špatulom pređite preko kruške da se razlista prema rubu (to će je izdužiti). Isto napravite s ostalim polovicama. Tamo gdje nema kruške, pospite listiće badema.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170 C. Pecite tart 25 minuta, do zlatno žute boje. Još vreli tart, uz pomoć kista premažite marmeladom od marelica.
Fotografije: Tirkizna