Spoj bijele čokolade i malina privukao nas je ovom receptu za tart koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za kalup za tart promjera 26 cm)
- 180 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 60 g šećera
- 2 velike žlice kokosa
- 1 jaje ( M )
- prstohvat soli
- 1 mala žlica naribane korice od bio-limuna
Punjenje za tart
- 300 g malina
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 mala žlica soka od limuna
- prstohvat soli
- 2 velike žlice škrobnog brašna
- 250 g bijele čokolade
- 150 g mascarpone sira
- 60 g maslaca
- 25 g kokosa
I još
- brašno za radnu površinu
- maslac za tart kalup
Priprema
Prhko tijesto
Maslac nasjeći na sitne komadiće i s ostalim sastojcima umijesiti prhko tijesto. Umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti cca 60 minuta u hladnjaku da miruje.
Pećnicu zagrijati na 175°C. Tart kalup premazati maslacem. Prhko tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini. Prebaciti u tart kalup i više puta izbosti vilicom. Peći cca 25 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Punjenje za tart
Maline oprati i pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i soli. Škrobno brašno razmutiti s malo hladne vode. Sve to zajedno u jednom loncu pomiješati i uz stalno miješanje prokuhati i cca 4 minute dalje kuhati. Skloniti s izvora topline i ostaviti da se ohladi. Izliti na pečeni tart i ostaviti na hladnom oko 30-tak minuta.
Bijelu čokoladu samljeti ili nasjeckati na vrlo sitne komadiće. Mascarpone i maslac na laganoj temperaturi, pod stalnim mješanjem, prokuhati. Skloniti sa izvora topline, umiješati kokos i preliti preko bijele čokolade. Tako dugo miješati dok se bijela čokolada potpuno ne otopi. Mascarpone – čokoladu masu preliti preko malina i ostaviti cca 2 sata u hladnjaku da se stisne.
Fotografije: Feeding Art